Tendințe în design în 2023Echipa BF

În lumea designului grafic, un an este o perioada lungă de timp. În timp ce unele stiluri apar și dispar extrem de repede, altele evoluează în timp și ramân în pozițiile de lider ani de zile. Metodele deja încercate sau folosite fac loc unor noi tehnologii, iar ceea ce era popular în urmă cu un deceniu poate părea astăzi învechit.
Pentru a întâmpina noul an în forță, am cercetat cu atenție și am adunat unele dintre cele mai bune și mai îndrăznețe tendințe de design grafic în 2023.
Forme geometrice simple
Stilul Bauhaus a devenit cunoscut la începutul secolului al XX-lea si este caracterizat prin claritate, accesibilitate și nu în ultimul rând prin simplitate. Stilul este inspirat de combinația de forme geometrice și designul ce poate fi creat cu acestea. Acest stil este în continuă ascensiune datorită tendinței de simplitate și a faptului că utilizatorii îl asociază cu copilăria și cu primele forme învățate.
Arta 3D
Arta 3D nu a pierdut deloc teren în ceea ce privește popularitatea sa în ultimul an. Acest fapt este de înteles deoarece website-urile evoluează, progresează, funcțiile acestora se extind, permițând plasarea ilustrațiilor 3D din ce în ce mai complexe. Designul 3D îi oferă utilizatorului o interacțiune mult mai clară asupra conținutului și bucuria vizuală a volumului produsului.
În ajutorul artiștilor vine software-ul pentru lucrări de artă 3D ce a evoluat constant în ultimii ani. Instrumente precum Cinema 4D și chiar și cele mai recente actualizări de la Adobe fac posibilă realizarea unor adevărate opere de artă 3D. De reținut este și faptul că designul 3D nu trebuie să se limiteze la opera de artă digitală, acesta poate fi folosit și pentru design de produs, arhitectură sau ilustrații.
Ilustrație AI
Deși mulți artiști se tem de faptul că inteligența artificială le va lua locul, noi suntem de altă părere. Designerii pot profita de puterea oferită de inteligența artificială și o pot folosi în multiple scopuri precum ambalaje, ilustrații sau postere. AI-ul face o treabă excelentă, transmițând atât mister cât și utopism, de aceea credem în popularitatea sa în anul 2023.
Tipografie expresivă și custom
Tipografia reprezintă unul din elementele cheie ale designului grafic. De vreme ce textul este folosit pentru a transmite mesaje, designerii împing limitele cât mai sus pentru a oferi un caracter suplimentar simplelor forme de litere. În 2023, întâlnim software-uri accesibile pentru crearea de fonturi, precum Glyphs, în care oricine își poate crea cu ușurință propriul său font. Acest lucru a dus la un aflux imens de fonturi care „încalcă regulile”. Literele și fonturile custom există de mult timp, însă acum vedem din ce în ce mai multe branduri mari folosindu-le în designul lor. Prin aceste modificări la nivelul literelor, designul este cuprins de unicitate și totodată oferă la rândul lui brandului un real impuls în creativitate și caracter.
Ca stil tipografic, familiile de caractere cu serif au fost întotdeauna un semn clasic, ce transmit rafinament și eleganță. Asistăm în această perioadă la o nouă tendință, în care fonturile serif interacționează cu alte elemente de design, făcând ca totul să poarte un simbolism specific sau pur și simplu să fie mai creativ.
Ilustrațiile de brand
Ilustrațiile de brand au primit un mare boost după ce branduri renumite precum Dropbox sau Mailchimp au investit în crearea propriului univers grafic bazat pe acestea, iar ele câștigă popularitate și în rândul brandurilor mai mici.
Când sunt compuse corect, aceste stiluri de ilustrare de brand sunt cu adevărat unice și originale, putând deveni rapid trade mark-uri ale brandurilor în sine, chiar și în cazurile când sunt separate de logo. De exemplu, Google, folosește acest stil de design în faimosul său „Google Doodles”.
În ultima perioadă, chiar și brandurile personale folosesc astfel de ilustrații și pictograme personalizate pentru a-și dezvolta limbajul vizual și pentru a-și crea propriul aspect unic.
Ei bine, se pare că anul 2023 va fi fantastic în ceea ce privește designul grafic. Vom întâlni tendințe constante, o amplă diversitate de stiluri și o sete neîncetată de experimentare care promite un nou an de neuitat. Nu putem decât să așteptăm și să vedem care va fi următoarea revoluție a designului!
SHARE THIS STORY